sofia reyes
Начало Каталог Артисти Новини За нас Контакти
КаталогGREEN DAY - AMERICAN IDIOT
GREEN DAY - AMERICAN IDIOT
# 9362487772
GREEN DAY - AMERICAN IDIOT
Стил: Rock
Лейбъл: Reprise Records
Дата на издаване: 09/2004
Формат: CD
Брой носители: 1
Докато си лежа тук, умиращ в моето болнично легло от неизлечим рак, ме нападат спомени от далечната 2004 г. По това време ме бяха помолили да документирам Green Day в студиото за предстоящ докумнтален филм за записването на техния албум American Idiot. Разбира се, сега албумът се смята за един от най-великите албуми на всички времена, като художествен скок, като музикална амбиция, винаги в схватка със Sgt. Pepper за поста най-велик албум за всички времена, и т.н. Но никой не осъзнава какъв риск е било захващането с този проект. Нещата бяха различни по това време и днес, когато съм по разни интервюта, всичко, което ме питат са едни и същи повърхностни въпроси. "Какво беше усещането да си там?" "Всички ли се разбираха помежду си?" "С какаво се хранеше?" и "Би ли моля те спрял да ме галиш?". И аз отговарях с едни и същи отговори. "Беше изумително преживяване да бъдеш с трима гении'," "Да, всички се разбираха помежду си и имаше много смях и закачки," "Обядът и вечерята се състоеше от сега спорната Зонова диета/на Аткинс" и "Извинявай, мислех, че това е моят джоб."
Спомените се изливат от мен, както се пълни подлогата ми, затова ще се опитам бързо да запиша това преди сестрата да намине и да ми се скара, че ям царевица (аз съм на строга диета без нишесте). Времената бяха различни тогава. Един жесток и суров Крал ни управляваше и артистичното общество се страхуваше да огласи каквото и да е мнение, което да опонира на могъщия Крал. Green Day, доколкото си спомням, обичаха предизвикателствата и решиха да направят най-великия албум в своята кариера без каквото и да е колебание или компромис. Кралят разбира се щеше да се разстрои, но ние щяхме да му изпратим промо копие така или иначе.. American Idiot, както знаете, е повече от концептуален албум, повече от рок опера и е повече от 60 минути дълъг. Групата, която направи перфектната 3-минутна песен, сега пишеше перфектната 9-минутна песен. Аз естествено говоря за песента “Jesus Of Suburbia,” първата опера в албума и най-перфектно структурираната песен, която някога е записвана. Докато изнасят моето мъртво тяло от църквата, това е песента, която съм поръчал да бъде пусната (това е при условие, че имам достатъчно пари, за да платя на Warner’s Bros. правата за изпълнение). Но тук изпреварвам събитията; моето тяло просто ще трябва да изчака. Тази история трябва да бъде разказана!
Записването на албума стартира в Деня на Президента и веднага щом групата започна да записва първата песен, избухна пожар. Толкова ли много Бог завиждаше на тези простосмъртни за това, че създават най-великата музика, че искаше за ги накаже? Или само беше късо съединени? Никога няма да узнаем! Но едно нещо наистина знаем, момчетата продължиха тяхното художествено пътуване и композираха албум, който щеше да живее през времената.
Смътно си спомням, че Rob Cavallo беше там – дългогодишен продуцент и мим от време на време. Винаги готов да изиграе своя ”КАТО В КУТИЯ СЪМ И ВЕЧЕ СЕ ЗАДУШАВАМ” номер, които винаги ни разбиваше, особено след като осъзнахме, че наистина има кутия, която той използва, и наистина се задушава! Изглеждаше, че Rob беше по-добре екипиран за продуцирането, отколкото за изкуството на пантомимата, което пък се изплащаше по-добре в дългосрочен план. Та за какво говорех? А, да, след пожари, наводнения и котката на Billie Joe, болна от диабет, момчетата записваха песен след песен, които сега са класически хитове и стожери на радио вълните. Трябва ли наистина да ви напомням какво сте правили, когато за пръв път чухте “On Holiday?” Или кого сте натискали когато “What’s Her Name” я пуснаха по радиото? Това са повече от песни, това са красиви спомени и моите спомени от времето, когато момчетата създаваха албума, са толкова живи и свежи, колкото тогава (естествено гледането на докумнталния филм също помага). Окей! Oкей! Спрете да мърморите, ще продължа историята, но няма да отговарям на въпроси кой бил St. Jimmy или кой е Jesus of Suburbia. Отговорите са в албума и вие толкова мързеливи ли сте, че не можете сами да се сетите?
Това беше албумът, който връщаше дните, когато човек можеше да си прочете текстовете и да си пее заедно с песента. Албумът, който постави началото на цял култ от хора стискащи в ръцете си сърца-гранати и поколение, идентифициращо се с героите от албума (не ми вярвате, че влиянието на албума е все още силно и днес? В интерес на истината, когато се наложи да влезна в болницата или Къщата на смъртта, както ние пациентите с любов я наричаме, видях от едната страна на тротоара на стената изрисуван със спрей корицата на албума!). Тъй като албумът е бил написан от сърце и е дълбоко личен и затрогващ, ние всички можем да се идентифицираме с него. “September Song” има дъблоко значение за мен, както когато Billie Joe я е писал. Но като изкусен писател, той остави интерпретацията отворена, така че всеки да може да се идентифицира с песента. Всяка песен в албума има своето място и принадлежи там. Наистина това е албум. Не просто набор от песни, които са събрани заедно наслуки, ами песни, които си прилягат идеално една с друга, правейки албум, който е истински брилянтен от началото до края. И ако трябва да говорите за този албум като за концептуален такъв, то тогава това е концепция, която липсваше и беше много необходима.
Това беше албум, който изненада хората и който изненада съвременниците на Green Day. Предстояха още много албуми на Green Day – всичките велики, всичките различни, но American Idiot действително изразява времето на групата в този момент. Това беше време, което винаги ще бъде навреме. Дори свирещият на бас, Mike Dirnt и неговото обречено бизнес начинание със салони за масажи на самообслужванеот не успяха да опетнят репутацията на тази велика група и нейното произведение. За мен е чест, че ме помолиха да влезна във тяхната светая светих за това малко време. Това беше удивителен процес за наблюдение и за документиране и аз се чувствам истински трогнат. Не мога да изразя с дуви как се чувствах, когато наблюдавах групата да пише, създава, записва и след това да полира тези скъпоценни камъни. Изумяващо е да видиш раждането на истинското изкуство. Да видиш как “Letter Bomb” идва от нищото и след това излюпването на този божествен шедьовър, все още кара сивите косми по ръцете ми да настръхват (и за съжаление и разширените ми вени). Радвам се, че бях там и бих направил всичко, ако можех да се върна. Но мисълта за този албум винаги ще ме прави щастлив мен и моят подлога. Иронично ли е, че когато слушам песента “Novocain” ми вливат интравенозно pamadhyde? Не, не е иронично, само факт.
Но гледайки назад, албумът ме накара да се вдъхновя отново, както стана с милиони други и ако мен ме помнят като човека с камерата, който пречеше по време на звукозаписния процес, нека така да бъде (но също така не забравяйте, че в разцвета си поддържах плочки на корема! Който сега за съжаление напомня на домашно сирене). Но се измествам от темата, спомените сега ме връхлитат. Мога ли да забравя как великият Tre Cool бие барабана или как бях вкаран в болницата, след като една от ударните палки беше подхвърлена във въздуха и ме нокаутира? Или моят любим Mike Dirnt, небикновения басист, свирещ на онази смешно изглеждаща китара само с четири струни. И онази негова момичешка фигура, винаги перчещ се колко лесно може да се притисне в дамите. И Мистър Billie Joe Armstrong, все още ме учудва това, което излиза от момчешкия мозък. Когато погледна назад към тези времена, понякога се чувствам като че те са мои деца, но се радвам, че не са, защото щях да влезна в затвора за тормоз над деца. След всичките тези години все още боготворя момчетата и дори най-силната ограничителна заповед не може да ме спре (разбра ли, Pat!)!
American Idiot те кара да се гордееш с това, кой си ти и откъде идваш. Да, знам че когато албумът излезе, хората по света завиждаха, че не могат да бъдат Американски Идиоти, но те могат да бъдат свои собствени специални. Английски Идиоти... Японски Идиоти, и др. Ние не дискриминараме; няма граници в изкуството (бележка към мен – да изтрия този ред преди да умра). Нищо не е по-рок и по-яко от този албум. Не си съгласен? Тогава да излезем отвън, приятелю.
 
GREEN DAY
Още
 
 
Международни заглавия
Nessa Barrett
Nessa Barrett - pretty poison
pretty poison
DVSN, Ty Dolla $ign
DVSN, Ty Dolla $ign - CHEERS TO THE BEST MEMORIES
CHEERS TO THE BEST MEMOR
Кристина Димитрова
Кристина Димитрова - Сладките неща
Сладките неща
ANNE-MARIE
ANNE-MARIE - Therapy
Therapy
MAC MILLER
MAC MILLER - Circles
Circles
Galantis
Galantis - Church
Church
GREEN DAY
GREEN DAY - Father of all...
Father of all...
THEORY OF A DEADMAN
THEORY OF A DEADMAN - Say nothing
Say nothing
Rod Stewart
Rod Stewart - You’re In My Heart
You’re In My Heart
Български заглавия
VARIOUS ARTISTS
VARIOUS ARTISTS - Greek Hits Non Stop 12
Greek Hits Non Stop 12
ИЛИЯ ЛУКОВ
ИЛИЯ ЛУКОВ - 40 Любими Песни
40 Любими Песни
ИЛИЯ ЛУКОВ
ИЛИЯ ЛУКОВ - С ПЕСНИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
С ПЕСНИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
ИЛИЯ ЛУКОВ
ИЛИЯ ЛУКОВ - ЗОВ ЗА БЪЛГАРИЯ
ЗОВ ЗА БЪЛГАРИЯ
ИЛИЯ ЛУКОВ
ИЛИЯ ЛУКОВ - ХОРО СЕ ВИЕ
ХОРО СЕ ВИЕ
Приказка - драматизация
Приказка - драматизация - КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
 
FB
 
David Guetta
 
Bad Boy Entertaiment Asylum Records Electra Atlantic Records Rhino Entertainment Lava Records Warner Music East West Rock Maverick Nonesuch Reprise Records Sire Records Warner Bros Records